BEURE CAFÈ, FINS I TOT DESCAFEÏNAT, SUPOSA UN MAJOR RISC DE PATIR GLAUCOMA.

Els últims estudis posen de manifest que beure cafè pot incrementar la pressió intraocular (PIO), encara que la novetat és que no es deu a la cafeïna ja que també es dóna en els que consumeixen cafè desacafeinado. Sembla que la causa de l’increment de la PIO serien substàncies endògenes del gra del cafè que apareixen amb les altes temperatures que s’assoleixen en el procés de torrat.

glaucoma cefe hipertensio ocular

Des de fa temps s’ha relacionat el consum de cafè amb un major risc d’incrementar la pressió intraocular (PIO) i tot i que hi ha opinions dispars, sembla que les evidències dels últims estudis realitzats en grups amplis de població, assenyalen una clara associació de causa efecte.

En un dels estudis més complets i amplis, amb un seguiment de 78.977 dones i 41.202 homes, es va comprovar un major risc d’increment de la pressió intraocular en els individus que consumien més de 3 tasses de cafè al dia, sent fins i tot més gran en el cas de dones i quan havia antecedents familiars de glaucoma. En aquest estudi es va observar que el risc d’hipertensió ocular associat al cafè, no es donava amb el consum d’altres begudes cafeinadas, com sodes, xocolata o et. (The Relationship between caffeine and coffee consumption and exfoliation glaucoma or glaucoma suspect: a prospective study in two cohorts. Pasquale LR, Wiggs JL, Willett WC, Kang JH. Invest Ophthalmol Vis Sci 2012 Set 21; 53 (10): 6427 – 33).

Per esbrinar si la causa de l’elevació de la PIOl es devia a la cafeïna o altre element del cafè, s’han realitzat diversos estudis. Un dels més significatius és el Blue Mountains Eye Study, on s’observa que si bé hi havia un increment de la PIO en els bevedors de cafè, aquest increment era molt semblant en els que consumien cafè amb cafeïna i els que consumien cafè descafeïnat. ( effects of caffeine on intraocular pressure: the Blue Mountains Eye Study. Chandrasekaran S, Rochtchina I, Mitchell P. J Glaucoma. 2005 Dec; 14 (6) :504-7).

Per ser més precisos en el paper de la cafeïna, es va realitzar un altre estudi on s’injectava directament cafeïna en l’ull i els resultats van mostrar que no hi havia un increment en la PIO, concloent que la cafeïna no és la causant dels canvis tensionals en la ingesta del cafè. Els autors assenyalen que l’increment de la PIO podria ser per altres productes endògens del cafè que apareixen fruit de les altes temperatures assolides en el procés pirolític del torrat, combinat amb altres efectes sobre els canvis osmòtics que tenen lloc en el metabolisme de l’humor aquós. (Clin Effect of caffeine on the intraocular pressure in patients with primary open angle glaucoma. Chandra P, Gaur A, Varma S. Ophthalmol. 2011; 5:1623-9. Epub 2011 Nov 16).

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s